M Imre üzente 9 éve

A blog tartalma frissítve benne, itt: "Aktualitások"

Válasz

M Imre üzente 9 éve

Egy kicsit hosszabb fejlesztési idő után elérhetővé vált a Systemback Qt5/C++ portolt változata. Ez annyit tesz, hogy alapjaiban újra lett írva az egész alkalmazás.
Erről bővebben itt lehet olvasni:
http://ubuntu.hu/node/38156

Válasz

M Imre üzente 10 éve

"Nem tudom van-e most fogok csinálni egy Live rescue kit-et debian rescue iso-ból, készítek hozzá leírást."

Ha készítesz ilyet, lesz :), én az Avidemux leírást bővíteném, mármint magyarul, sok hozzátennivaló nincs, ami van sok írnivaló, az inkább a konténerek leírása, gyakorlatilag lexikon lenne. A kereső itt a Network-ön nem működik nagyon, Google: "Avidemux network.hu". nem egy vasziszdasz amit írtam, de úgy látom, sok Windows-osnak segített már - akik nem tudnak angolul (Windows alatt angol az Avidemux :)).
Remélhetőleg lesz másik gépem, mert így nem lehet létezni nagyon, ha csak egy-két rendszert tudok telepíteni. :)

A Frugal / Partition Magic leírás egészen érthető, megnéztem. Megkereshettem volna ... hát lehet, rájövök ezáltal a natív telepítésre, mármint, ha lehet ilyesmit.

A biztonsági frissítésekre gondoltam. Live rendszert szinte lehetetlen megfertőzni, de amint belépsz egy banki oldalra (elméletileg, mert ugye van megerősítő sms), vagy e-mail fiókba, máris ellophatják a jelszavad - elméletileg. A stabil Debian-t és más "hasonlóan" stabil rendszereket nyugodtan lehet frissíteni main forrásból is, mert nem okoz hibát a frissítés.

Válasz

Uhubian Linux üzente 10 éve

Ok. Legyünk szakszerűek :) Igazad van. A pongyolaság a félreértések forrása.

>Hogyan? (ehhez nem értek)
Leírás, link van erről?<

Nem tudom van-e most fogok csinálni egy Live rescue kit-et debian rescue iso-ból, készítek hozzá leírást.

>Ha a SID-ből telepítenéd a libc6 csomagot függőségeivel együtt, akkor a tároló komment után, és egy apt-get update && apt-get upgrade kiadása után downgrade-elődne minden újabb csomag, például egy Wheezy-n (csomag rögzítés, azaz apt-pinning nélkül). Tehát nem települnek, csak a Systemback telepítéshez szükséges fejlesztői fájlok.<

Rendben, csinálok egy friss telepítést és dokumentálom. Úgy sem árt frissíteni a leírást.

>Arra nem válaszoltál, hogy hova tárolódnak a - telepített - csomagok a tar.gz-ből a Live rendszeren, de elképzeltem. :)<

Nyilván a memóriába :) A leírás nem Live rendszerre értendő.

>Igen, tudom, hogy "szinte" semmi értelme telepíteni a Linux-zos Parted Magic-et, de a stabilitás miatt (frissítési tárolók? - kérdeztem én tőle<

Nem vagyok híve a beteges frissítgetésnek. Ez is olyan windowsos betegség. Egy jól beállított rendszer lásd Debian "Squeeze", "Wheezy" úgy jó ahogy van. Egy idő után persze elavulttá válik a programkészlete, de ha működik minek hozzányúlni? Biztonsági frissítések persze ok., de egy Live rendszer nem nagyon támadható.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Hogyan? (ehhez nem értek)
Leírás, link van erről?

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Ha a SID-ből telepítenéd a libc6 csomagot függőségeivel együtt, akkor a tároló komment után, és egy apt-get update && apt-get upgrade kiadása után downgrade-elődne minden újabb csomag, például egy Wheezy-n (csomag rögzítés, azaz apt-pinning nélkül). Tehát nem települnek, csak a Systemback telepítéshez szükséges fejlesztői fájlok.

Arra nem válaszoltál, hogy hova tárolódnak a - telepített - csomagok a tar.gz-ből a Live rendszeren, de elképzeltem. :)
(hogy benne vannak a tar.gz-ben azt benéztem, sajnálom)

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Igen, tudom, hogy "szinte" semmi értelme telepíteni a Linux-zos Parted Magic-et, de a stabilitás miatt (frissítési tárolók? - kérdeztem én tőle) ... no, ilyeneket kérdez egy Windows-os vagy egy kezdő, csak hogy szokd a dolgot :D.

Köszi, megnézem a Frugalware-es linket és továbbítom, amit megtudok (kissé sok elfoglaltságom volt mostanában, a személyes utána nézés nem ment). Az a baj, hogy a jelenlegi gépemen a proci szinte semmilyen rendszert nem támogat, tegnapelőtt próbáltam telepíteni; Frugalware, Slackware, Fedora (16), Salix - régebbiek... no legalább az Arch biztatott az talán felmegy (VirtualBox) :D. K7 alaplap..

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Egy kezdőnek problémát okoz egy tar.gz-ből telepítés. ;)
Tehát nem kezdőknek készítitek a Uhubian-t, jó, hogy kiderül. :D

Tudom, mi az apt-pinning, jó régóta használom. Köszi. ;)

Válasz

Uhubian Linux üzente 10 éve

De minek egyáltalán telepíteni? Az a jó benne, hogy telepítés nélkül is használhatja. Ha saját resource kit-et akar belőle faragni, azt egyszerűbben is megteheti.

Válasz

Uhubian Linux üzente 10 éve

Ha esetleg a linuxos Parted Magic-ra gondoltál, az nem egyszerű mert nincs telepítője. Egy leírás mégis, hogyan lehet telepíteni.

http://partedmagic.com/frugal-install/

Sok sikert hozzá! :)

Válasz

Uhubian Linux üzente 10 éve

"Install the eglibc package:
apt-get -t sid install libc6-dev libc6-dbg"

Ezek települnek

" Unpacking Systemback_Install_Pack_v0.7.6.101.tar.gz file."

Ez eddig még másnak nem okozott problémát :) Kicsomagolni egy tömörített fájlt, még a windows júzerek is kenik vágják :) Ha commentesz egy sort akkor azt nem veszi figyelembe. A raring csomagok értelem szerűen benne vannak.
Amit feltelepítesz az fel van telepítve.
Az apt-pinning nem arra való. https://wiki.debian.org/AptPreferences

"When using apt-pinning, you must ensure compatibility of packages by yourself since Debian does not guarantee it. Note that apt-pinning is completely optional, and Debian does not encourage its use without thorough consideration.

Pinning allows you to run certain packages from one version (stable, testing, unstable) without the necessity of upgrading your entire system. However, pulling in packages from "later" distributions are prone to pull in libraries as well, which might have you end up with a system that has the disadvantages of stable (old software), the disadvantages of unstable/testing (security support not as good as stable, bugs) without the advantages of either. "

Nyilván egy hatéves nem fogja érteni. Egy Windows júzer sem fogja érteni. Egy Linuxot használó pedig megérti, vagy megkérdezi a fórumon :)

"Az Uhubian Desktop GNU/Linux a Systemback programot használja rendszermentésre és helyreállításra ill. a Live rendszer telepítéséhez. "

A Partition Magic-et nem tudom hogyan lehet telepíteni. Az egy w$-os particionáló program. Windows-al nem foglalkozom. Gondolom van saját telepítője. Ha Linux on akarja futtatni amit nem ajánlok, használja a gperted-et, akkor meg kell nézni wine alatt működik-e.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Nem válaszoltál a kérdésre: a libc6 is települ, vagy csak a development fájl? Ha igen és kommenteled a SID tárolót, akkor downgrade-elődni fog, hacsak nem használsz apt-pinning-get, de arról nem írtál. Arról sem, hogy a raring csomagokat honnan lehet letölteni. Én tudom, más nem.

" Unpacking Systemback_Install_Pack_v0.7.6.101.tar.gz file."
Szerinted ez egy kezdőnek könnyű? :)
És akkor a Live rendszeren ez rögzül, a telepítgetések maradandóak, hogyan van ez megoldva?

Amúgy nem kívánok beleszólni abba, hogyan írsz le egy tutorial-t, de én nem értettem, illetve értem, de tudom, hogy más nem fogja. Tapasztalatból. Ahhoz, hogy szimpatikus legyen másoknak is a rendszer, könnyen érthető leírásokat kell írni.

Beszéljünk inkább másról - említetted, Live rendszer az Uhubian - nem olvastam utána, ne haragudj. Hogyan lehet Live rendszert telepíteni? Pontosabban a Partition Magic-et kéne. Tőlem kérdezték tegnap. Még nem jártam utána. Van valami elképzelésed erről?

Válasz

Uhubian Linux üzente 10 éve

Szia!
Köszönöm az érdeklődésedet. Válaszolok a kérdéseidre, nem sorrendben:

"Értelem szerűen a segédletben szereplő verziószámokat a legújabb verzióéra kell cserélni."

A PPA ubuntus okosság nálam nem működött, maradtam a standard jól bevált debianos megoldásnál.

"IMPORTANT After done updating libc6, restart computer, and you should comment out or remove the sid source you just added (deb http://ftp.debian.org/debian sid main), or else you risk upgrading your whole distro to sid."

"...
Unpacking Systemback_Install_Pack_v0.7.6.101.tar.gz file.

Install Gambas_3.5.1_Ubuntu/Raring/i386 all *.deb files (with Gdebi or dpkg -i)
..."

Az Uhubian Linux-ot nem kell telepíteni. Lehet, de nem kell. Pendrájvról vagy DVD-ről futtatható Live Linux rendszer.

Válasz

M Imre üzente 10 éve

Szervusz. Üdvözöllek a klubban!

Több kérdésem lenne.

1.)
A Gambas3 nak már van újabb verziója, nálam - CrunchBang Waldorf alatt ez van:
apt-cache policy gambas3
gambas3:
Telepítve: 3.5.2-2lucid1
Jelölt: 3.5.2-2lucid1
Verziótáblázat:
*** 3.5.2-2lucid1 0

PPA van felvéve. Valamikor a közeli vagy kicsit távolabbi jövőben - C++ -ba lesz átírva a Systemback, a Gambas3-as verzióval nem tudom mi lesz, de itt majd megírom (a klubban). A PPA felvételének van akadálya az Uhubian alatt? Nem ismerem a csomagkezelési módját ... még nem tudom kipróbálni az Uhubian-t, technikai okok miatt (nincs hely , vagy másik HDD).

2.) A Systemback tar.gz-ből telepítését valami új csomagkezelő végzi, hogy nem részletezted a blogban? :)
Én tudom a módját, de felmerült bennem a kérdés, mert miért ne lehetne.. . És ha igen, akkor az mi?

3.) A Flash Player plugin tárolóból telepíthető, minek akkor hozzá szkript, ha vélhetőleg a tárolós csomagot tölti le. Azt tölti le? Nem néztem most. Ugye tudod, hogy Linux alatt a Flash Player támogatása igen visszamaradt, erről lehetne most itt értekezni, de nem teszem, elég az, hogy én egy régebbi Flash Player-t használtam kb. tegnapig, mert a v202-est nem támogatja a processzorom (nem SSE2 képes). És a wine-os Flash plugin (pipelight), 32bit hibára hivatkozva nem működött .. most mégis. Mármint Wheezy alatt a OpenSuse Darkplayer-es verzió (most működik már), Jessie alatt a PPA-s verzió igen (wine-compholio).

Egyetlen dolog, ami szerintem nagyon fontos:
Uhubian 2.x.x i686 “Bejke” – Debian 8 “Jessie/Sid” i686
Uhubian 2.x.x amd64 “Bodza” – Debian 8 “Jessie/Sid” amd64
E két rendszerre tudod telepíteni a blogodban említett módszerrel a Systemback-et és a Gambas3-at, főképp a SID tároló/libc6-dev.. miatt. Ezért véleményem szerint javítsd kia blogod címét; "A Systemback program telepítése Debian Linux rendszeren: Bodza és Bejke verziókra"
Különben egy Csenge, Cinke, Aisa vagy Alma "túlzottan friss" lesz. Oké, odatetted a "-t" kapcsolót, de maga a libc6 ezáltal nem akar majd frissülni? Vagy nem így van? :)
Esetleg .. na jó, ennyi helyem lenne (kipróbálni), de akkor a /home-omon csak 3-4 GiB marad, több szabad helyre szükségem van. (VB vagy VMware Player alatt)
Ezekre a verzióitokra jó az én leírásom, avagy PPA-ról a "lucid" csomagok. A PPA a frissülések miatt jó, a hibajavítások, biztonsági frissítések miatt.

A leírásod kipróbálnád az Aisa-val? Marad a libc6 verziószáma egy apt-get dist-upgrade után is?

Köszi, hogy te is ajánlod, a fejlesztő nevében is.

Sok sikert!
(hamarosan, ha lesz másik HDD-m kipróbálom..)

A Gambas3 általam említett verziója is ott a sourceforge-n
http://sourceforge.net/projects/systemback/files/?source=navbar
a te leírásodban honnan töltöd le, az hiányzik még szerintem.

Válasz

Uhubian Linux üzente 10 éve

Szia!

Az Uhubian Desktop GNU/Linux a Systemback programot használja rendszermentésre és helyreállításra ill. a Live rendszer telepítéséhez. Feltettem egy leírást a Systemback program Debian rendszerre történő feltelepítéséhez. Értelem szerűen a segédletben szereplő verziószámokat a legújabb verzióéra kell cserélni.
Elérhetőség: http://uhubian.wordpress.com/ajanlott-programok/

Üdv: Uhubian

Válasz